Teže probavljate mlijeko?
Kako biste unatoč netoleranciji na laktozu organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze.

 

Procjenjuje se da danas pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze, kod kojih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere. Kod tih osoba laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena, što može dovesti do nadutosti, grčeva, pa ponekad i bolova u trbuhu.

Kako utvrditi netoleranciju na laktozu
Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik će za postavljanje dijagnoze preporučiti privremeno izbjegavanje konzumacije mlijeka i određenih mliječnih proizvoda kroz kraće vremensko razdoblje. Ukoliko se u tom periodu simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno raditi daljnje pretrage, već je potrebno prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu, u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko  i mliječni proizvodi, ali sa smanjenim udjelom laktoze.

Savjeti za prehranu
Naime, mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, i to dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionista. Kako bi se kod tih osoba osigurao dovoljan i stalan unos kalcija, preporučuje im se konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze u odnosu na nutritivno siromašnije napitke od žitarica ili orašastih plodova.

Kalcij iz mlijeka doprinosi održavanju zdravlja kostiju
Redovnom konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, bilo konvencionalnih ili onih sa smanjenim udjelom laktoze, organizmu osiguravamo visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebice kalcij, čime se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene. Nadalje, važno je naglasiti kako se osteoporoza stvara u mlađoj, a ispoljava u kasnijoj životnoj dobi, stoga je za ranu prevenciju osteoporoze važan dostatan unos kalcija iz mlijeka.

Saznajte više
Više o problemu netolerancije na laktozu i savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže probavljaju mlijeko možete saznati na internetskoj stranici www.netolerancijanalaktozu.hr.
U sklopu stranice nalazi se i kategorija Pitaj stručnjaka u kojoj prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.