Pitanja i odgovori

Zanima vas što se krije iza kompliciranih pojmova - pasterizacija i homogenizacija mlijeka? Kako LGG djeluje na naše zdravlje i koja je razlika između probiotika i prebiotika? Na pravom ste mjestu jer ovdje ćete naći odgovore na sva pitanja o mliječnim proizvodima i njihovu utjecaju na zdravlje.Odabirom i klikom na određeno pitanje, otvara vam se odgovor.

Imate li pitanja, pohvale ili primjedbe molimo vas da nas kontaktirate na
besplatni potrošački telefon 0800 86455 ili putem elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Što je pasterizacija?

Pasterizacija je tehnološki proces obrade mlijeka zagrijavanjem na temperaturama nižim od 100 ºC, pri čemu se uništavaju svi za zdravlje štetni mikroorganizmi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.

Što je sterilizacija?

Sterilizacija je proces termičke obrade mlijeka na temperaturama iznad 100 ºC. Proces je optimiziran tako da se sačuvaju svi vrijedni sastojci mlijeka, a u potpunosti se uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore.

Što je homogenizacija?

U mlijeku se mliječna mast nalazi u obliku globula, odnosno kapljica veličine oko 20 µm. Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja kapljica mliječne masti u mlijeku radi veće stabilnosti emulzije. Veličina kapljice mliječne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-5 µm. Homogenizirano mlijeko ima intenzivniju bijelu boju, puniji okus, a na površini nema izdvojenog sloja mliječne masti.

Što čini “trajne” mliječne proizvode trajnim? Sadrže li Dukatovi proizvodi konzervanse?

Dukatovi proizvodi ne sadrže konzervanse. Trajnost proizvoda poput Dukat trajnih mlijeka sa 0,9%, 2,8% i 3,6% mliječne masti, trajnih mlijeka Lagano jutro, 7 vitamina, Omega 3 i Kalcij+, Dukat čokoladnog mlijeka, Dukatino čokoladnog mlijeka, Brzo & Fino vrhnja za šlag, Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i Brzo & Fino umaka postiže se isključivo termičkom obradom - kratkotrajnom sterilizacijom, pri kojoj se mlijeko nekoliko sekundi izlaže temperaturi iznad 100 ºC. Sterilizacijom mlijeka uništavaju se svi vegetativni oblici mikroorganizama i njihove spore, a u potpunosti je sačuvana nutritivna vrijednost proizvoda. Ovako obrađeni proizvodi pune se u višeslojnu Tetra Pak ambalažu u visoko higijenskim uvjetima. Trajni proizvodi se prije otvaranja mogu čuvati na sobnoj temperaturi, a nakon otvaranja potrebno ih je čuvati u hladnjaku.

Koje aditive Dukat koristi u svojim proizvodima?

Prehrambenim aditivima smatraju se tvari poznatog kemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, a dodaju se hrani s ciljem poboljšanja organoleptičkih svojstava. Vrstu i količinu aditiva definira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Pravilnikom o prehrambenim aditivima, N.N. 81/08. Prema tom pravilniku, koji je u skladu s legislativom Europske Unije, svaki je aditiv definiran tzv. E brojem koji predstavlja naziv aditiva, njegovo funkcionalno svojstvo, dopuštenu uporabu i najveću dopuštenu količinu.
Aditivi se koriste u malim količinama samo u nekim Dukatovim proizvodima. Svi aditivi koji se koriste u Dukat proizvodima dozvoljeni su za korištenje u prehrambenoj i mliječnoj industriji, u svim zemljama Europske Unije. Eventualni sadržaj aditiva naznačen je na proizvodu koji sadrži aditiv, prema odredbama Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, N.N. 41/08.

Što je glikemički indeks hrane?

Glikemički indeks - GI faktor - je kategoriziranje hrane prema njezinu utjecaju na razinu glukoze u krvi. Vrste namirnica koje imaju glikemički indeks od 1 do 50 spadaju u nisku GI skupinu. Hrana koja ima GI od 50 do 75 spada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 do 100 spada u hranu visokog glikemičkog indeksa.

Koje nisko energetske proizvode Dukat ima u svom asortimanu?

Prateći moderne trendove u prehrani i potrebe naših potrošača, Dukat je razvio niz visoko hranjivih, ali nisko energetskih proizvoda poput Dukat trajnog mlijeka sa 0,9% mliječne masti, Dukat svježeg mlijeka sa 1,5% mliječne masti, nadalje ab kulturu (natur i voćni okusi), liniju b.Aktiv LGG proizvoda, Dukat svježi posni sir, Dukatela mliječni namaz light i Dukat tekuće jogurte sa 0,5% mliječne masti.

Koji proizvodi ne sadrže gluten?

Gluten je bjelančevina koju sadrže žitarice poput pšenice, raži i ječma, a nepodnošljivost organizma na tu bjelančevinu manifestira se kao bolest pod nazivom celijakija. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se javlja kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.
Dukatovi proizvodi koji sadrže bilo koji alergen ili gluten imaju naznačenu prisutnost alergena /glutena na pakiranju proizvoda. Proizvodi koji sadrže gluten imaju naznačeno "sadrži gluten" na pakiranju proizvoda, na kraju popisa sastojaka.

Što su prebiotici?

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane - prehrambena vlakna biljnog podrijetla, uglavnom iz korijena cikorije, koji povoljno utječu na organizam domaćina selektivnom stimulacijom rasta i/ili aktivnosti jedne (Bifidobacterium bifidum) ili ograničenog broja bakterija u debelom crijevu, što ima blagotvoran učinak na zdravlje domaćina.

Koji Dukatov proizvod sadrži prebiotike?

Trajno mlijeko Kalcij+ obogaćeno je prebioticima inulinom i oligofruktozom. To su prirodna, neprobavljiva prehrambena vlakna koja pospješuju apsorpciju kalcija iz crijeva. Inulin je polisaharid izoliran iz korijena cikorije, a oligofruktoza se dobiva postupkom enzimatske hidrolize inulina. Klinički je dokazano da prebiotici inulin i oligofruktoza potiču rast i aktivnost korisnih bakterija u probavnom sustavu i pospješuju apsorpciju kalcija iz mlijeka.

Što su omega-3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline su dugolančane, polinezasićene masne kiseline koje imaju velik utjecaj na zdravlje pozitivnim djelovanjem na kardiovaskularni sustav. Najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina je morska riba.

Preporuča li se djeci i mladima punomasno ili obrano mlijeko?

Djeci i mladima preporuča se punomasno mlijeko. Mlijeko je jedna od najuravnoteženijih namirnica s obzirom na sadržaj hranjivih tvari koje su nužne za normalan rast i razvoj organizma. Redovitom konzumacijom osiguravaju se visokovrijedni proteini, kalcij i vitamini. Obrana mlijeka preporučuju se odraslima za održavanje i regulaciju tjelesne težine ili kod različitih zdravstvenih tegoba.

Kod kojih tegoba preporučamo mlijeko Lagano jutro?

Trajno mlijeko Lagano jutro preporuča se potrošačima s intolerancijom na mliječni šećer laktozu. Intolerancija laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera - laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Iako se ljudi rađaju s dovoljnom količinom laktaze, stvaranje tog enzima s godinama se može smanjiti ili potpuno prestati pa takve osobe ne mogu probaviti mliječni šećer iz mliječnih proizvoda. Upravo toj skupini potrošača namijenjeno je mlijeko Lagano jutro sa 92% smanjenim udjelom laktoze u odnosu na obično mlijeko.

Kako je uklonjena laktoza iz mlijeka Lagano jutro?

Laktoza iz mlijeka Lagano jutro razgrađena je uz pomoć enzima laktaze do jednostavnih šećera glukoze i galaktoze tijekom proizvodnog procesa i na taj je način olakšana probava mlijeka potrošačima sa intolerancijom laktoze.

Ima li mlijeko Lagano jutro dodanog šećera, smiju li ga konzumirati dijabetičari?

Mlijeko Lagano jutro ima slatkast okus zbog toga što je mliječni šećer laktoza razgrađen do jednostavnih šećera glukoze i galaktoze, koji su mnogo slađi od laktoze. Potrošači s dijabetesom mogu konzumirati mlijeko Lagano jutro jer ne sadrži dodani šećer, nego samo mliječni šećer.

Što su probiotici?

Probiotici su pojedinačne ili mješovite kulture živih mikroorganizama dodanih hrani koje imaju blagotvoran učinak na organizam domaćina poboljšavajući ravnotežu njegove autohtone crijevne mikroflore. U mliječnim proizvodima najčešće se kao probiotici koriste Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 (LGG).

Što je LGG?

LGG (lat. Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103) je bakterija mliječno kiselog vrenja koju oko 8% ljudi ima u sastavu svoje normalne crijevne mikroflore. Godine 1985. bostonski mikrobiolozi profesori Goldin i Gorbach izolirali su LGG iz probavnog trakta zdravog čovjeka i nazvali ga prema svojim inicijalima LGG.
Da bi neki mikroorganizam bio probiotik, mora ispunjavati nekoliko kriterija, a jedan od njih je preživljavanje prolaska kroz želudac, gdje je vrlo nizak pH, od 1,5 do 3. LGG je otporan na želučanu kiselinu, a također i na žuč.

Gdje se u organizmu nastanjuje LGG?

LGG se nastanjuje u tankom crijevu. Ima veliku sposobnost adhezije (prianjanja) na resice tankog crijeva i na taj način privremeno kolonizira probavni sustav.

Koja je dnevna doza b.Aktiva LGG?

Svakodnevno uzimanje bilo kojeg jediničnog pakiranja b.Aktiva LGG jača prirodni imunitet organizma. Svako pakiranje b.Aktiva LGG sadrži preporučenu dnevnu dozu LGG-a koja iznosi 108 cfu (broj živih stanica mikroorganizma).

Kako djeluje LGG?

LGG stimulira crijevni imunološki sustav i time pridonosi prirodnom jačanju imuniteta organizma. Također obogaćuje probavnu mikrofloru i time ublažava gastrointestinalne poremećaje te virusne i bakterijske infekcije.

Kad se LGG smije početi davati djeci?

Liječnici preporučuju da se b.Aktiv LGG proizvodi uvrste na jelovnik dojenčadi od 6 mjeseci nadalje.

Zašto se preporuča uzimati LGG?

LGG klinički dokazano jača imunološki sustav organizma, obogaćuje crijevnu mikrofloru, ublažava gastrointestinalne poremećaje, ublažava posljedice terapije antibioticima, pomaže kod alergija i smanjuje učestalost raka debelog crijeva.

Je li LGG siguran?

LGG je najbolje istražen probiotički mikroorganizam (do 2009. godine više od 450 radova) s nizom kliničkih potvrda o djelotvornosti i sigurnosti primjene u svakodnevnoj prehrani.

Sadrže li b.Aktiv LGG proizvodi gluten?

b.Aktiv LGG proizvodi ne sadrže gluten i pogodni su za svakodnevnu prehranu bolesnika s celijakijom.

Preporuča li se uzimanje b.Aktiv LGG proizvoda tijekom i nakon antibiotske terapije?

U sastavu crijevne mikroflore nalazi se više od 400 različitih vrsta mikroorganizama koji, da bi organizam normalno funkcionirao, moraju biti u ravnoteži. Poznato je da antibiotici ne djeluju selektivno, što znači da osim što uklanjaju uzročnika bolesti narušavaju i sastav normalne crijevne mikroflore. LGG je otporan na većinu antibiotika i u tankom crijevu stvara povoljne uvjete za autohtonu mikrofloru.
Poželjno je, dakle, konzumirati b.Aktiv LGG proizvode tijekom i nakon terapije antibioticima.

Što je sukraloza koju koristimo u proizvodima ab kultura?

Sukraloza je sladilo koje koristimo u aromatiziranim, voćnim okusima ab kulture. Sukraloza je jedino sladilo proizvedeno od običnog šećera i 600 je puta slađe od njega. Nema energetske vrijednosti, nema utjecaja na lučenje inzulina i na metabolizam ugljikohidrata.

Što je SenSia?

Dukat SenSia je linija fermentiranih mliječnih proizvoda s dodatkom probiotičke mljekarske kulture Bifidus Naturalis, koja na prirodan način regulira probavu.

Što je Bifidus Naturalis?

Bifidus Naturalis je komercijalni naziv za probiotički mikroorganizam Bifidobacterium Bifidum.

Koja je dnevna doza SenSie?

Dnevna doza prilagođena je pakiranju tako da svako pakiranje Dukat SenSie sadrži preporučenu dnevnu dozu, odnosno 109 živih stanica probiotičke kulture Bifidus Naturalis. Iznimka je SenSia u pakiranju od 1 kg, kod koje preporučamo konzumaciju 330 grama proizvoda dnevno.

U koje doba dana se preporuča konzumirati SenSiu?

Dukat SenSia može se konzumirati u bilo koje doba dana, prije ili nakon obroka.
Za prirodnu regulaciju probave važna je svakodnevna konzumacija preporučene dnevne doze SenSia proizvoda.

Nakon koliko vremena se osjeti djelovanje SenSie?

Djelovanje SenSia proizvoda je individualno. Kod većine se potrošača, uz redovitu konzumaciju SenSie, uravnoteženu i raznovrsnu prehranu te zdrav način života, poboljšanje primjećuje nakon dva do tri tjedna svakodnevne konzumacije proizvoda.

Jesu li su za regulaciju probave bolji proizvodi SenSia ili b.Aktiv LGG?

Za regulaciju probave prije svega preporučamo liniju SenSia proizvoda.
Linija b.Aktiv LGG proizvoda jača prirodni imunitet organizma i uravnotežuju crijevnu mikrofloru.

Smiju li SenSia proizvode konzumirati dijabetičari?

Potrošačima koji boluju od dijabetesa preporučamo SenSiu okusa natur.
Voćni okusi iz linije SenSia proizvoda sadrže šećer.

Sadrži li SenSia gluten?

Gluten ne sadrže proizvodi SenSia natur 125 g, 330 g i 1 kg te SenSia jabuka, kruška, grožđe 330 g. Ostali proizvodi iz linije SenSia sadrže gluten, što je i naznačeno na deklaraciji proizvoda.

Smiju li SenSiu konzumirati djeca?

SenSia se može početi davati djeci u dobi od 1 godine.

Smije li se SenSia konzumirati kontinuirano i ima li štetne posljedice na organizam?

SenSia proizvodi preporučuju se za svakodnevnu konzumaciju i nemaju štetnog utjecaja na organizam.

Kako pravilno postupati s vrhnjem da se dobije dobar šlag?

Vrhnje za šlag preporuča se čuvati na temperaturi do +4 ºC minimalno 8 sati, a onda ga istući električnom miješalicom u uskoj, visokoj posudi.

Proizvode li se sirevi od sirovog ili pasteriziranog mlijeka?

Svi se sirevi robnih marki Dukat i Sirela proizvode od pasteriziranog mlijeka.

Koristimo li u proizvodnji sireva sirila životinjskog podrijetla?

U proizvodnji Dukat i Sirela sireva koriste se isključivo sirila mikrobnog podrijetla. Sirevi robnih marki Dukat i Sirela pogodni su za vegetarijansku prehranu.

Od čega se proizvodi maslac?

Dukat maslac I. klase proizvodi se od pasteriziranog slatkog vrhnja i ne sadrži aditive, kako je regulirano odredbama Pravilnika o prehrambenim aditivima, N.N. 81/08.

Koji je sadržaj mliječne masti u Dukat maslacu I. klase?

Dukat maslac I. klase sadrži minimalno 82% mliječne masti, tj. 82 g mliječne masti u 100 g maslaca.