Brie, 200 g

Brie 3 kg

Brie - kralj među sirevima

Brie je meki masni sir s bijelom plemenitom plijesni, napravljen od kravljeg mlijeka.

Ima elegantan, izrazit, bogat kremasti okus, slasno blag i aromatičan. To je izvanredan desertni sir koji se servira na sobnoj temperaturi ili blago ugrijan. Izvrsno se slaže s voćem, sušenim paradajzom i finim pecivom. Za poseban gurmanski doživljaj preporučujemo poslužiti ga s medom, finim džemovima ili voćnim namazima. Naravno,  vina poput pjenušca, graševine te svježije varijante istarske malvazije, chardonnayja, sauvignona, traminca i rizlinga odlično će se sljubiti s njegovim plemenitim okusom.

Brie je dostupan u pakovanjima od 200 g i 3 kg.

Priča o podrijetlu

Upravo je Brie de Melun poznat još od 8. stoljeća kao «kraljev sir». Legenda kaže da ga je najpoznatiji franački vladar Karlo Veliki, ujedno i jedan od slavnih historijskih gurmana, naprosto obožavao. Tijekom stoljeća sir je, pored aristokracije, stekao popularnost i kod običnog puka. Tako je konačno 1815. godine na prijedlog francuskog diplomata Talleyranda na tzv. Bečkom kongresu, na kojemu se nakon poraza Napoleonove vojske odlučivalo o budućim granicama europskih država, brie i službeno proglašen kraljem među sirevima ("roi de fromages").

Povezani članci

Sir i čokolada - dva kraljevska užitka
Pravilna i uravnotežena prehrana
Zdravlje iz sira
Sir & pivo
Kako što dulje sačuvati svojstva sira?
Sir & vino
Serviranje i čuvanje sira
Pripremanje jela sa sirom
Kako rezati različite vrste sira?